Vybíráme gril na příští sezónu

Jak by měl dnešní moderní zahradní gril vypadat? Především by se mělo jednat o výrobek, který se bude dobře instalovat. Většina dílů grilu by měla být již z výroby svařena nebo smontována, takže k montáži bychom neměli mít zapotřebí žádné nebo jen velmi málo nástrojů.

Ohledně materiálu grilu bychom měli volit přinejmenším smaltovanou ocel. Ta odráží teplo, které poté cirkuluje okolo pokrmu. Velké kusy masa není nutno obracet a nemusíte otáčet rožněm. Nemusíte neustále dohlížet na grilovaný pokrm, ale můžete se věnovat vaší rodině a hostům.

Hliníkový luxus
Luxusní grily preferují hliníkový systém, kdy se vlastní gril skládá z víka a spodního odlitku, grilovací komory. Víko ze smaltované oceli nebo z leštěného nerezu se dvěma hliníkovými krytkami je nejen extrémně trvanlivé, ale má i atraktivní vzhled. Grilovací komora tvořená masivním hliníkovým odlitkem s teplotně stálou povrchovou úpravou vydrží , narozdíl od běžných grilů s tenoučkými stěnami, i při častém a intenzivním grilování po mnoho let. Při kvalitním zpracování si výrobce může dovolit dávat až 25tiletou záruku na prorezavění a propálení víka a grilovací komory. Grilovací rošt je v závislosti na modelu zhotoven buď z těžké oceli pokryté speciálním smaltem, nebo z nerezu. Díky tomu lépe odolává i intenzivnímu používání a extrémním teplotám, nerezaví a snadno se čistí. Gril by měl mít i praktické odnímatelné nebo sklopné pracovní plochy, které v případě potřeby zajistí dodatečnou pracovní a odkládací plochu a snižují potřebu místa, pokud se gril nepoužívá.

Plamínkový manažer
U dobrých grilů snižuje uzavřené víko množství kyslíku v úrovni grilovacího roštu natolik, že se netvoří plameny a pokrm se nepřipaluje. Má to i další výhody. Při nepřímém způsobu grilování na žhavé uhlíky nekape omastek ani šťáva. Je tak možno grilovat absolutně bez kouře a bez obtěžování sousedů. Na druhou stranu jednoduše regulovatelný ventilační systém zajišťuje neustálý přívod vzduchu a komínový efekt, což umožňuje zcela bezproblémové zapálení. Mávání novinami, měch nebo fén nejsou potřeba. Dá se tak i uspořit dřevěné uhlí. Pokud se po grilování uzavřou ventilační otvory ve spodní části grilu i ve víku, uhlíky uhasnou a je možno je použít při dalším grilování.

Grilujeme na plynu
Mnoho lidí považuje grilování na plynu za velmi praktické, běžný plynový gril však trpěl třemi zásadními problémy: tvorba plamenů, nerovnoměrná teplota a špatné zpracování a kvalita. U většiny obvyklých plynových grilů je jeden nebo dva hořáky umístěné uprostřed grilu, takže okraje grilovacího roštu zůstávají studené a pokrm se peče nerovnoměrně. Plynové grily například značky Weber mají až šest hořáků, které zajišťují přesné a rovnoměrné nastavení teploty. Tyto hořáky z nerezové oceli jsou paralelně uspořádány v závislosti na modelu vertikálně nebo horizontálně, a to po celé délce respektive šířce grilovací komory.

Horký jako láva
Lávové grily patří do skupiny plynových grilů, svoje jedinečné postavení však mají právě díky lávovým kamenům. Ty vytvářejí kouzelnou atmosféru grilování a dodávají griládě výtečnou chuť. Lávové kameny jsou zahřívány plynovým hořákem (spaluje se čistý přírodní propan-butan), velice rychle absorbují teplo a výsledkem je žár, který vyzařují na griládu. Efekt je stejný jako u grilů na dřevěné uhlí, kde zdrojem žáru je rozžhavené dřevěné uhlí, u lávových grilů to jsou lávové kameny a plynový hořák, který však není vidět. Porézní povrch lávových kamenů vstřebává velké množství tuku, který odkapává z grilády, a tak zabraňuje jeho nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin. Nezanedbatelnou výhodou je i samočisticí schopnost lávových kamenů, díky které odpadá nepříjemné odstraňování tuků, popela a čištění grilu vůbec. To všechno dělá z lávových grilů jedny z nejžádanějších pro zahradní grilování.

Kov místo kamenů
Dlouhou dobu se v plynových grilech používaly nekvalitní lávové nebo jiné kameny. V prohlubních nebo v porézním povrchu se shromažďoval kapající omastek až do okamžiku, než bylo dosaženo bodu vzplanutí. Poté okamžitě vyšlehly plameny, takže se maso připalovalo. Tato metoda zcela zjevně nebyla vhodná k dosažení rovnoměrné teploty a proto ji například u výrobce grilů Weber nahrazují kovové profily pro vedení vzduchu, které jsou v závislosti na modelu buď pokryté vysokoteplotním smaltem nebo zhotoveny z nerezové oceli. Na profilech zahřívaných hořáky se odpařuje kapající omastek a šťáva, což masu nebo rybě propůjčuje nezaměnitelné „aroma grilování“. Kov tyčí přitom jakožto vynikající vodič tepla zajišťuje rovnoměrnou teplotu po celé grilovací ploše. Vedení vzduchu systémem doplněno speciálním trychtýřovitým dnem grilu: Kapající omastek je veden pomocí profilů okolo hořáků a díky trychtýřovitému dnu končí ve zvláštní misce pod grilovací komorou. 

Robustní klasika
Na zahradě však vždy oceníte „klasické“ a robustní grily s dřevěnou či kovovou konstrukcí, kdy plyn rozpaluje buď litinovou plotnu nebo lávové kameny. Lávové kameny akumulují teplo z plynových hořáků a předávají ho grilovanému pokrmu. Porézní povrch – na rozdíl od dřevěného uhlí – vstřebává velké množství tuku, které odkapává při grilování z grilády, a tím se zabrání nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin, především karcinogenních látek jako u grilů na dřevěné uhlí. Přitom péče o lávové kameny je poměrně jednoduchá. Stačí po ukončení pečení zapnout plynové hořáky na plný výkon, sklopit víko grilu (mají ho skoro všechny jako zábranu proti větru) a počkat několik minut. Uvnitř vzniknou vysoké teploty, které všechny zbytky a nečistoty dokonale zničí. Lávové kameny se doporučuje měnit jednou za rok, nejlépe na začátku sezóny. Sáček stojí kolem stokoruny. Obsahuje-li gril i litinovou plotnu – hladkou či vroubkovanou – dovoluje grilovat a péct i pokrmy v těstíčku. U některých výrobků se můžete setkat s kombinací – lávovými kameny i litinovou deskou, případně dvěma typy desek. Zahřívat můžete samozřejmě každou zvlášť. 

Text: Vladimír Iliev
Foto: Lokki, Grily Weber, archiv autora

Napsat komentář