S kvalitním nožem se v kuchyni neztratíte. A nezraníte

Tak schválně. Kolika noži disponuje vaše kuchyně? V průměrné domácnosti jich naleznete deset až patnáct. Nože používámě zkrátka denně. A právě kuchyňské nože jsou nejčastější příčinou drobných zranění. Pokud se jim chcete vyvarovovat, stačí se řídit následujícími jednoduchými radami.

Každý kuchař profesionál vám potvrdí, že největší katastrofou je tupý nůž. Na ten totiž při krájení musíte tlačit velkou silou: tím ale zvyšujete riziko, že nůž sklouzne a pořeže vás. S ostrým nožem naopak nakrájíte maso i zeleninu lehce a bezpečně. Jako kdybyste krájeli máslo.

Investice do nožů se rozhodně vyplatí, kvalitní kousky s vámi zůstanou i několik let. V kuchyni většinou využijete 3 typy nožů: malý na okrajování a loupání, kuchyňský s čepelí 14-19 cm a vroubkovaný na pečivo. Jejich výběru věnujte v obchodě zvýšenou pozornost.

Držadlo nože si rozhodně v obchodě vemte do ruky (teď nemyslíme přes obal) a zkuste, jak vám sedí. Pokud nůž padne dobře do ruky a nesklouzává, máte skoro vyhráno. Velký kuchyňský nůž by měl být těžší – když je příliš lehký, těžko se s ním manipuluje a při práci se unavíte.

Elementární je také čepel nože. Ta samozřejmě musí být ostrá jako břitva a silná alepoň 3 milimetry. Abyste čepel nezničili, rozhodně nekrájejte na sklu nebo na plechu. Raději si kupte léty prověřené dřevěné prkénko. V kuchyňských potřebách také zakupte ostřič, kterým byste měli nože pravidelně brousit.

Jak už bylo řečeno, nůž je esenciálni složka vaší kuchyňské záskuvky. Můžete mít lžíce, příbor i vařečky, bez správného a kvalitního nože ale kuchyň nikdy nebude kompletní. 

foto: Kulina.cz

Napsat komentář