Inteligentní pomocníci v kuchyni

Technika vyrazila dopředu a inteligence kuchyňských spotřebičů připomíná roboty z vědeckofantastických povídek Raye Bradburyho. Můžete se pohodlně obklopit mechanickými sluhy a oni zvládnou většinu nudné práce za vás. Nevěříte? Zkuste inteligentní troubu.

Bezpečnostní minimalismus
V designu inteligentních kuchyňských spotřebičů a zvláště trub vládne minimalismus. Přístroje se úmyslně vzdávají přebytečných detailů. Ve většině případů je velkorysá skleněná plocha ovládacích panelů a dvířek přístroje doplněná podle konkrétního modelu nerezem nebo hliníkem. Vyniká zejména celoskleněný vnitřek dvířek na první pohled pro snadnější čištění. Dveře se skládají z několika skel, přitom z vnitřní strany jsou zcela rovné a hladké. Není to jen kvůli designu. Evropská unie totiž stanovuje několik norem, které se týkají bezpečnosti při vaření. Proto musí být dvířka trouby vybavena nejméně třemi bezpečnostními skly s izolujícími vzduchovými vrstvami.

Zbytky sežehneme
Na pečení je nepříjemná následná očista zašpiněného spotřebiče. Máte-li štěstí, stanete se majiteli pyrolytické trouby. Je to trouba se samočisticím systémem, který pomocí vysoké teploty spálí všechny zbytky jídla a tuku na stěnách trouby. Zbytkový popel, jenž zůstane po čistícím cyklu, se po vychladnutí trouby jednoduše vytře navlhčenou houbou. Vznikající zápachy jsou eliminovány katalyzátorem. Bezpečnost popálení při pyrolýze zabezpečuje výkonný chladící ventilátor a čtyřvrstevné skleněné dveře. Vnější teplota dveří se pohybuje v rozmezí 50-60 stupňů Celsia. Pro ještě vyšší bezpečnost jsou během pyrolýzy, například značek Whirpool a Fagor dveře trouby mechanicky zamčené a dokud teplota neklesne na bezpečnostní úroveň, tak není možné je otevřít.

Nové a nové vlastnosti
Existuje i program Eko, například u trub značky Fagor. Ten můžeme použít pokud se trouba příliš neznečistila, pak toto pyrolytické čištění proběhne v kratší době s adekvátně menší spotřebou elektrické energie. Je ale možná i další „vychytávka“ výrobce Miele. Tu má takzvaný AirClean katalyzátor, senzor, který sám prozkoumá stupeň znečištění trouby a úměrně tomu řídí vypalování. To ale neznamená, že při pyrolytickém čištění by trouba byla nějakým velkým žroutem energie. Náklady na tento způsob samočištění jsou ve skutečnosti velmi nízké a k tomu můžete připočíst úsporu času a čistících prostředků.

Výsuvné teleskopické kolejničky
Inteligentní trouby mají i mechanický a ergonomicky důležitý prvek, který bychom měli zmínit. Je to jednoduchý systém manipulace s pečícími plechy. Plech s potravinou lze úplně vysunout z trouby a umožnit tak přístup po celé jeho ploše. Po celou dobu jej jistí kolejnička, která je zasunuta do další kolejničky. Velmi důležité je, že díky takovému jištění zůstává rozpálený pečící plech zcela stabilní a pro uživatele naprosto bezpečný. Tento přístup k pokrmům dovoluje troubu umístit nejen pod pracovní desku stolu, ale i do výšky. Výsuvné kolejničky u top modelů jsou ve výbavě, u většiny modelů je lze dokoupit společně s plechem. Je zajímavé, že systém počítá i s hlubokými plechy, které jsou tak populární v tradiční české kuchyni a bez kterých bychom si takovou kachničku se zelím nedokázali ani představit

Panel na tuk
Nechcete-li skutečně přijít do styku se žádným tukem, můžete sáhnout po katalytickém panelu Je to speciální panel namontovaný na vnitřních stěnách trouby. Povrch těchto panelů je opatřen speciálním mikroporézním smaltem, který vstřebává odstříkaný tuk. Tento smalt je přitom odolný vůči kyselinám a s mnohem delší životností i v prostředí vysokých teplot. Obecně smalt moderních kuchyňských trub má laboratorně zkoušenou sníženou přilnavost potravin.

Text: Vladimír Iliev
Foto: Whirpool, Fagor, Miele 

 

Napsat komentář