Inteligentní pomocníci u nás doma

Může to vypadat jako pěkný protimluv, ale není to tak. Na trhu je široká nabídka vskutku inteligentních multifunkčních horkovzdušných trub s kruhovým topným tělesem nebo ventilátorem. Může se jednat o vestavné pečící trouby, kompaktní pečící trouby a parní trouby.

Tyto přístroje se vyznačují elektronickým ovládáním, které v průběhu pečení neustále porovnává reálnou teplotu v troubě s teplotou nastavenou a podle toho uzpůsobuje dodávky energie. Cizí označení pro tento způsob neustálého inteligentního ověřování a vyhodnocování údajů zní Fuzzy Logic. Díky elektronickému řízení procesu pečení se uspoří až 30 procent času v průběhu předohřevu a nejméně 10 procent energie v průběhu pečení. Trouba tak dokáže například při rychloohřevu dosáhnout teploty 180 stupňů Celsia během pěti minut.

Poslechne na dotyk
Dosud se omezovalo ovládání spotřebičů na tlačítka a obecně zejména na kruhové voliče. Jistou inovaci můžeme vidět u spotřebičů Miele. U nich se jednotlivé funkce vyvolávají dotykem vyznačené spínací plochy. Tento systém se nazývá TouchControl a připomíná vyťukávání povelů na řídícím panelu vesmírné lodi. Dotykem vybrané senzorové políčko se zde také pro potvrzení samo rozsvítí. Důležité informace se poté zobrazí na displeji v jasných textových pokynech. Komunikace je intuitivní a samo vysvětlující. 

Pečící automatika
Inteligentní trouba vlastně za vás určí sama jak připravit perfektní pečínku. Jak to udělá? Bude s vámi komunikovat zabudovaným textovým displejem a v češtině. Zde můžeme očekávat funkce jako Inteligentní menu, které vás vede, pomáhá a upozorňuje v průběhu pečení. Tato funkce by vám měla pomoci připravit jakýkoliv počet jídel s maximálními výsledky a minimálním úsilím. Trouba vám dává pomocí textových hlášek najevo, kdy nastala doba vložit pokrm, kdy jej máte otočit, upozorní vás na svůj stav, tedy kdy se zahřívá nebo kdy je ještě horká. Zvolené funkce jsou doplněné ikonkami a řádkem s textem. Displej zároveň slouží jako hodiny a udává dobu trvání a stupeň zvoleného programu.

Režim pomocné ruky
Většinou inteligentní trouby komunikují podle tří interaktivních režimů. První z nich je asistovaný režim. Ten je vhodný pro kuchaře začátečníky, kteří „spálí i polívku.“ Nevyznáte-li se na co má vaše trouba funkci Horní a na co Spodní pečení, pak vám inteligentní systém půjde naproti trochu jinak. Režim rozeznává zhruba deset kategorií pokrmů zahrnutých až do padesáti receptů. Počet programů a receptů se liší podle výrobce.

Rozmrazím a ohřeji
Člověka zvyklého na staré trouby jistě překvapí nové funkce, které ho mohou při koupi nového spotřebiče zaskočit, protože je spíše čekal u mikrovlnné trouby. Například je to nízkoteplotní duální funkce. Ta zahrnuje volbu dvou teplotních úrovní.

Kouzelný ventilátor s kruhovým topným tělesem
Velmi účinným prvkem moderní trouby je kruhové zadní těleso generujíci teplo, které je vháněno pomocí ventilátoru do vnitřní trouby. Jídlo je tak upečeno rychle a rovnoměrně ve všech částech trouby. Péci lze i různá jídla najednou ve více úrovních, a to za pomoci dvou nebo tříúrovňových kolejniček, aniž by se smíchaly chutě. Tento program či funkce se většinou nazývá Horký vzduch nebo Horký vzduch Plus. Ventilátor také dokáže pracovat i s grilem. V tomto případě odvádí teplo grilovacího tělesa rychle a stejnoměrně na celou potravinu. Výsledkem je obzvláště šťavnatá a křupavá pochoutka.  

Bezpečnostní minimalismus
V designu inteligentních kuchyňských spotřebičů a zvláště trub vládne minimalismus. Přístroje se úmyslně vzdávají přebytečných detailů. Ve většině případů je velkorysá skleněná plocha ovládacích panelů a dvířek přístroje doplněná podle konkrétního modelu nerezem nebo hliníkem. Vyniká zejména celoskleněný vnitřek dvířek na první pohled pro snadnější čištění. Dveře se skládají z několika skel, přitom z vnitřní strany jsou zcela rovné a hladké. Není to jen kvůli designu. Evropská unie totiž stanovuje několik norem, které se týkají bezpečnosti při vaření. Proto musí být dvířka trouby vybavena nejméně třemi bezpečnostními skly s izolujícími vzduchovými vrstvami.

Zbytky sežehneme
Na pečení je nepříjemná následná očista zašpiněného spotřebiče. Máte-li štěstí, stanete se majiteli pyrolytické trouby. Je to trouba se samočisticím systémem, který pomocí vysoké teploty spálí všechny zbytky jídla a tuku na stěnách trouby. Zbytkový popel, jenž zůstane po čistícím cyklu, se po vychladnutí trouby jednoduše vytře navlhčenou houbou. Vznikající zápachy jsou eliminovány katalyzátorem. Bezpečnost popálení při pyrolýze zabezpečuje výkonný chladící ventilátor a čtyřvrstevné skleněné dveře. Vnější teplota dveří se pohybuje v rozmezí 50-60 stupňů Celsia. Pro ještě vyšší bezpečnost jsou během pyrolýzy, například značek Whirpool a Fagor dveře trouby  mechanicky zamčené a dokud teplota neklesne na bezpečnostní úroveň, tak není možné je otevřít.

Existuje i program Eko, například u trub značky Fagor. Ten můžeme použít pokud se trouba příliš neznečistila, pak toto pyrolytické čištění proběhne v kratší době s adekvátně menší spotřebou elektrické energie. Je ale možná i další „vychytávka“ výrobce Miele. Tu má takzvaný AirClean katalyzátor, senzor, který sám prozkoumá stupeň znečištění trouby a úměrně tomu řídí vypalování. To ale neznamená, že při pyrolytickém čištění by trouba byla nějakým velkým žroutem energie. Náklady na tento způsob samočištění jsou ve skutečnosti velmi nízké a k tomu můžete připočíst úsporu času a čistících prostředků.

Text: Vladimír Iliev

Napsat komentář