Gurmánská grilovací sezona začíná

Drobné životní radosti si nenecháme vzít, a tak se ze zahrad, teras, a dokonce i balkonů znovu line omamná vůně opékaného masa a zeleniny. Kouřové signály znamenají jediné – grilovací sezona je tady a je nejvyšší čas dopřát si kvalitní vybavení a trendy doplňky pro skvělou grilovačku.

O nás češích se říká, že jsme národem chatařů a houbařů, ale pravda je, že jsme také velcí milovníci grilování. Pravidelně se této zábavě věnuje téměř polovina národa, špekáčky rádo opéká až 60 procent z nás. Zvýšenou poptávku po grilech prodejci zaznamenali také ihned zpočátku koronakrize. Výhodou je, že grilovat se dá prakticky všude, tedy nejenom na zahradě, ale můžete si užívat i na balkoně, v kempu nebo při městském pikniku.

Na zahradě ve velkém stylu

Na zahradě, v pergole či terase můžete použít prakticky kterýkoli typ grilu. Většinou se lae používají velké a komfortní přenosné modely, případně zděné krby a pece.

U mobilních grilů rozlišujeme tři základní druhy – na dřevěné uhlí, na plyn a na elektřinu. Liší se zdrojem energie potřebné pro úpravu pokrmů, velikostí ale také třeba náročností na údržbu. Přenos tepla má zásadní vliv také na chuť připravovaných pokrmů připravovaných pokrmů. Z každého grilu pochoutky chutnají jinak – milovníci zdravé stravy bez přepálených tuků volí gril elektrický s teflonovou vrstvou. Naopak pro vyznavače klasických a kouřem vonících ogrilovaných kusů masa, je jasnou volbou gril na dřevěné uhlí. V neposlední řadě se grily liší i v délce přípravy pokrmů – některým trvá déle, než se rozpálí, u jiných se obtížněji reguluje dosažená teplota.

Grilovací ráj na balkoně

Naplno si užít grilovací sezonu můžete téměř kdekoliv, třeba i na balkoně. Stačí mít po ruce kvalitní suroviny a vhodný gril. Grilovat na balkoně vám nikdo zakázat nemůže, ale ohledy na sousedy byste přeci jen brát měli. Proto v těchto mezených podmínkách používejte spíš menší stolní kontaktní grily s minimálními nároky na prostor a výjimečným výkonem, neprodukují ani tolik kouře jako grily plynové nebo dokonce na dřevěné uhlí.

Moderní kontaktní grily spojují tři spotřebiče do jednoho praktického pomocníka a nabízí široké možnosti využití, ať už dostanete chuť na šťavnaté steaky, chutné hamburgery, křupavé a do zlatova opečené špízy, topinky či sendviče. Bývají vybavené plynule nastavitelným termostatem usnadňujícím volbu ideální teploty pro každý pokrm. Vyměnitelné grilovací desky s odtokovým kanálkem umožňují grilovat i s nízkým obsahem tuku.

Zážitky na cestách

Chcete si s rodinou odpočinout od ruchu města a vyrazit o víkendu na výlet k vodě, do kempu nebo jen na městský piknik v blízkém parku? Vezměte s sebou některý z kompaktních přenosných grilů na dřevěné uhlí nebo plyn.  Ty díky nosné konstrukci a praktické velikosti oceníte i doma na balkoně. Teplotní rozsah od nízké po vysokou teplotu umožní plnohodnotnou přípravu prakticky všech pokrmů. Tyto kompaktní grily lze snadno a rychle složit a rozložit a pohodlně se vejdou do kufru auta, kde nezaberou téměř žádné místo.

Příprava na sezonu

Ještě než se grilovací sezona se rozjede na plné obrátky, je třeba uvést gril po zimním spánku do perfektní kondice. Znečištěný gril se totiž negativně podepíše na výsledné chuti a vůni pokrmu, bez ohledu na to, jak kvalitní suroviny použijete.

Po zimě je dobré pečlivě zkontrolovat součásti grilu, které přijdou do kontaktu s potravinami, zda nejsou zrezlé. Nezapomeňte utáhnout šrouby, víko, kolečka a všechny pohyblivé díly! Zvenku gril otřete vodou s jarem, pak jej na pár minut rozpalte na maximum, nechte malinko vychladnout a nakonec ještě teplý uvnitř odmastěte správným čističem a na mřížku použijte kartáč. Ovšem pozor abyste si gril v dobrém úmyslu nepoškrábali – kartáč musí mít štětiny vhodné na konkrétní materiál. K manipulaci s horkými částmi grilu se vyplatí použít bezpečnostní kožené rukavice, které mají na vnitřní straně speciální žáruvzdornou vrstvu a díky prodlouženému rukávu chrání i zápěstí a část předloktí.

U plynových grilů je důležitá revize připojení lahve, zda jsou v pořádku závity a hadice. Případný únik plynu odhalíte jednoduchým mýdlovým testem: V misce smíchejte tekuté mýdlo s vodou v poměru 1:1, na grilu otočte ovládacím knoflíkem do polohy 0, otevřete přívod plynu na plynové lahvi, potřete mýdlovou vodou všechny části vedoucí plyn, a pokud se nikde netvoří bubliny, je vše v pořádku.

Průběžná údržba

Rozhodně není nutné každé grilování završit zevrubným čištěním grilu, ale určitě si také nenechte namluvit, že rošt není třeba čistit vůbec. Stačí pravidelně gril nahrubo očistit, dokud je ještě teplý, protože zbytky jídel půjdou z mřížky nebo z grilovacího tálu odstranit mnohem snáz než za studena.

K mechanickému očištění se budou hodit ocelové nebo mosazné kartáče. Velký mosazný kartáč má hlavici s velkou hustotou mosazných štětin a navíc ještě kovovou škrabku k odstranění nečistot z drátů mřížky. Olej usazený na mřížce vůbec neřešte, v důsledku je dobrou ochranou proti korozi. Pokud ovšem grilujete opravdu často a vydatně, párkrát za sezonu si váš gril generální úklid zaslouží. Účinnými pomocníky jsou zdravotně nezávadné čisticí přípravky s certifikací pro tyto účely, které použijte na grilovací mřížku a další plochy přicházející do styku s jídlem.

Mřížky ovlivní kvalitu

Pokud po zimě zjistíte, že váš gril už dosloužil a ani jarní očista mu nepomůže, pořiďte si gril nový. Důležité je už při výběru grilu myslet na to, aby použité materiály a konstrukční řešení usnadňovaly čištění. Důkladně také promyslete, který materiál mřížky je pro vaše potřeby nejvhodnější.

Nejčastěji se u grilů setkáte s keramickým smaltem, litinou nebo nerezovými mřížkami. Keramický smalt je nejméně přilnavý, ale zároveň oproti litině a nerezové oceli méně odolný. Výhodou je jeho univerzálnost, ve srovnání s ostatními materiály vede hlavně při grilování drůbeže a ryb. Litina je hodně odolná a navíc výborně akumuluje teplo (ovšem pouze v případě náležitě robustního zpracování, pozor na nekvalitní tenké litinové mřížky, které mohou prasknout). Kvůli hrubšímu povrchu litiny má jídlo tendenci se přichytávat, ale při správné přípravě jsou burgery či steaky z litinové mřížky nedostižné. Nerez je oblíbený pro vysokou odolnost, při čištění i grilování ale počítejte s vyšší přilnavostí.

Text Jana Šulcová

Foto archivy firem

Napsat komentář