Domácnost postavená na kuchyni

Kuchyně není jenom prostorem, kde  se připravuji pokrmy, ale správná  kuchyň má svou atmosféru. Je odrazem  každodenního stylu života  rodiny. S kuchyni se váže více činností,  naše kulinářské experimenty,  ale nejvážnějším je setkání celé  rodiny. 
Jestliže chceme rekonstruovat současnou  kuchyni, je třeba brát v úvahu, že  v dnešní době se kuchyně, ať už v té či  oné podobě, stává plnohodnotným prostorem  v bytě. Plní funkci centra společných  rodinných aktivit, zatímco čistý  obytný prostor zůstává zónou klidného  odpočinku i společenské zábavy. 

Otevřená kuchyně 
Nezřídka bývají tyto zóny odděleny ani  ne tak opticky, jako spíš pouze provozně.  Při takovém řešení mluvíme o otevřené  kuchyni. Při současném neformálním  společenském styku není nijak na  závadu, když hosté přihlížejí přípravě  pokrmů, je to naopak je to žádoucí, neboť hospodyně není vyřazena z konverzace.  Předpokladem takto řešeného  kuchyňského pracoviště je vyšší úroveň  technického vybavení domácnosti,  včetně zřízení hospodářského centra pro  ostatní domácí práce, jako jsou praní,  žehlení, šití apod. 

Zpátky do středu 
Kuchyně jako komunikační střed bytu  funguje nejlépe tehdy, jestliže oblasti přípravy  jídla, vaření a jeho servírování jsou  soustředěny do jejího centra. Zařízení  okolo zůstává spíše volné. Místo drahého  kuchyňského nábytku se v praxi  jeví jako rozumnější investovat do kvalitních  a spolehlivých kuchyňských přístrojů.  Taková kuchyně získá příjemný  vzhled a atmosféru, v níž i případní hosté  budou mít chuť přiložit ruku k dílu. Tento  princip se dá realizovat již od devíti čtverečních  metrů podlahové plochy, takže je  přijatelný nejen pro majitele prostorných  rodinných domů, ale i pro méně šťastné  obyvatele třeba sídlištních bytů. 

Digestoř nutná 
Kuchyně propojené s obývacím pokojem  vyvolaly potřebu opravdu výkonného  odsavače. Kdo by si přál aby byl  jeho nábytek pokrytý vrstvou mazlavého  nánosu! Vše je způsobené tím, že  pára, která při vaření vzniká, je úžasný  nosič tukových molekul. A jak je známo,  pára se lehce roznese všude po pokoji  a sním i mastnota. Tento nános nelze  umýt a vznikají tak na něm bakterie.  Další argument, proč se rozhodnout  pro digestoř je aroma, které při vaření  vzniká. Dokáže se prohnat celým bytem  i když je kuchyně oddělená od ostatních  pokojů. Pro úspěch chodu digestoře  se musíte řídit několika pravidly.  Kuchyně s plochou 16 m potřebují digestoř s minimálním výkonem 240 a maximálním 480 m/h. Do větší nebo propojených  místností se většinou pořizuje  digestoř s vysokým výkonem – od 600 m/h, která se spouští na omezenou dobu,  aby byla pára a zápach odvedeny do nejrychleji.  Aby odtahové digestoře mohly  vzduch s vodními parami odvádět pryč,  musí být další přiváděn dovnitř. Nikdy však ne pomocí průvanu!

Správné používání
Digestoř zapínáme  5 minut před vařením, tak vznikne  v místnosti žádoucí podtlak a pára se  bude lépe odsávat. Během chodu digestoře  mějte okna, která jsou v blízkosti  zavřená. Jestli to dovoluje velikost vaší  kuchyně, pořiďte si digestoř širší, než  je varná deska. Pravidelně se starejte  o tukové filtry, při přehřátí mohou vzplanout.  Nikdy odtah digestoře nevyvádějte  do komína nebo jiných šachet, kde ústí  topeniště. 

(red)

Napsat komentář