Dobré tipy pro vaši kuchyň

Kuchyňská egonomie 
I přes včechny designérské sny nesmíme  zapomenout na hlavní funkci kuchyně,  jako pohodlného pracovního koutu.  V moderních kuchyních bývají dřezy  dnes již vyvýšeny o čtyři centimetry,  řešeno je i čištění ovoce a zeleniny. Vše  potřebné k postupu práce, od prkének  až k odkapávacímu sítu, má být  při ruce s možností si to jediným pohybem  ruky přitáhnout nebo odstrčit stranou.  Závěsné skříňky nad pracovní plochou  mohou mít skládací dvířka, aby  se nikdo neuhodil, zůstanou-li při práci  otevřena.

Důmyslnosné usmístění pro nezbytnosti
Ergonomové vymysleli také již  celá kompletní varná centra, většinou  z nerezu, kde vlevo a vpravo ve spodních  skříňkách vedle varné desky nebo  v zásuvce sporáku pod ní mají své místo kořenky, formy, vařečky, zatímco v chromovaných  regálech přímo pod varnou  deskou se ukládají těžké pánve a hrnce.  Samotná varná deska se umístí do pracovní  plochy o šest centimetrů níže a její  bezpečnost zvýší zapuštěné ochranné  zábradlí. 

Kouzlo osvobozené plotny 
Samostatná varná plotna ve stále dokonalejším  designu vytěsnila z mnoha  domácností tradiční sporák. Její výhodou  je zejména to, že ji můžeme umístit  v podstatě kdekoli a v libovolné výšce.  A co je důležité, představuje úsporu  20 – 30% energie proti starším typům,  v kombinaci se sklokeramickými plotýnkami  a mikropočítačem dokonce o dalších  zhruba 30 procent. V současné  době nabízejí výrobci varné desky, které  mohou být buď plynové, sklokeramické či indukční. Zatímco dnešní plynové  desky jsou vybavené elektrickým jiskrovým  zapalováním, sklokeramické desky  nabízejí výrobci v mnoha variantách. Ty  se od sebe liší pouze způsobem ohřevu  a ovládání. Kvalita desky pak závisí na  materiálu a vybavení. Některé jsou vybaveny  infračerveným senzorem nebo pečícím  senzorem. Desky s indukčním ohřevem  předávají energii pouze tam, kde na  desku přiléhá dno hrnce. Tyto desky mají  poloviční spotřebu, jsou bezpečné a šetří  náš čas, ale na druhé straně jsou citlivé  na náraz. 

Kombinace elektřina, plyn 
Na trhu se nejvíce prodávají kombinované  sporáky s plynovou varnou deskou  a elektrickou troubou. Plynové sporáky  jsou na rozdíl od elektrických levnější.  Na rozdíl od varných desek jsou elektrické  trouby rozdílně vybavené. Kromě  klasického oboustranného ohřevu mají  některé trouby i horkovzdušný ohřev,  zabezpečující rovnoměrné teplo v celém  pečícím prostoru a zároveň i gril.  Všechny tři způsoby přípravy jídla pak lze mezi sebou různě kombinovat. Novinkou  je možnost přípravy pokrmů v páře,  kdy ohřev probíhá rovnoměrně a cenné  látky obsažené v potravinách se ztrácejí  jen minimálně. Široké spektrum možností  přípravy pokrmů nabízejí i mikrovlnné  trouby. 

Odpadky napadrť 
Přímo pod dřez s výlevkou můžeme  nainstalovat drtič odpadků, který lehce  zlikviduje biologický odpad. Spadne-li do  drtiče jakýkoliv tvrdý předmět, pojistka  přístroj automaticky vypne. Drtič oceníme  v mnoha směrech, ale především  snížíme množství odpadků, které  vynášíme do popelnice. Kvalitní drtič  odpadků by měl mít dostatečný počet  otáček (2600 až 2800), který zaručí také  úspornost spotřebiče. Jinými slovy drtič  bude s prací dříve hotov. Nezapomeňte  ani na protihlukovou izolaci. Přece jen  pokud vaříte často, mohl by být přílišný  hluk časem vám i sousedům nepříjemný.  Důležitý je také průměr odpadního  otvoru (95 milimetrů), abyste mohli  pohodlně likvidovat i větší kusy masa  nebo zeleniny. Na to třeba myslet již při  nákupu dřezu. Velmi důležitá je také antikorozní  úprava komor drtiče. Vhodným  materiálem je například sklolaminátový  nylon nebo polyester. Luxusní a výkonný  drtič odpadků s velmi kvalitní protihlukovou  úpravou, nerezovou úpravou a zárukou  až 8 let pořídíte i za 25 tisíc korun.  Standardní ale kvalitní drtič si můžete  pořídit přibližně za 7 tisíc korun. 

Méně času na mytí 
Myčky představují velkou úsporu času,  až 55 minut denně u 4členné domácnosti,  také o 60 procent méně spotřebované  vody a okolo 50 procent uspořené  energie. Abychom si usnadnili výběr,  neorientujeme se na značku výrobce, ale  na šířku 45 či 60 cm. Do užších myček se  vejde 8 sad nádobí, do větších 12 sad. Tři  mycí ramena zaručují vyšší kvalitu umytí,  ovšem ke špičce patří přístroje vybavené  elektronickými senzory. Ty optimalizují  teplotu, spotřebu vody i energie. 

Chladničku nakonec 
V kuchyňském prostoru samozřejmě  nemůže chybět nepostradatelná chladnička.  Při její volbě se neobejdeme bez  základních technických parametrů. Volit  můžeme mezi vestavnými, samostatně  stojícími či podstavnými typy. Spotřebiče  se dále dělí na chladničky a mrazničky  či kombinované dvoudveřové přístroje.  Kvalitní chladnička disponuje  digitálním nastavením teploty. Výrazně  nižší spotřebu mají výrobky vybavené  elektronicky řízenými kompresory. V současné  době mají chladničky až čtyři teplotní  zóny s rozdílnou vlhkostí. V mrazničkách  vybavených systémem “Active no  frost” se nevytváří žádná námraza a součástí  takzvaných amerických mrazniček  je výrobník ledu nebo ledové tříště. 

Není to levné 
Pokud již při koncipování kuchyně  a výběru materiálů podvědomě cítíme  příjemné vůně připravovaných jídel,  musíme se rychle vrátit do reality.  Kuchyně bývá jednoznačně nejdražší  místností v domě. Přispívají k tomu už  i pouhé instalace: instalace elektrického  vedení, plynu, studené a teplé vody,  odpadů, odvětrávání a třeba i kabelová  přípojka pro televizi a rádio. Každá  instalace tvoří vlastní okruh a musí  odpovídat nejen našim potřebám, ale  i požadavkům příslušných norem. Při  plánování příštího provozu v kuchyni se  vyplatí provést vše pečlivě a promyšleně,  na základě vlastních zkušeností i obecně  platných zákonitostí. 

(red)

 

Napsat komentář